2020 YILININ E-TİCARET TRENDLERİ

E-ticaret sektörü dünyada da, ülkemizde de büyük bir hızla büyümeye devam ediyor. Hatta 2019’un sonuna geldiğimiz bu günlerde elektronik ticaretin tahmin edilenden daha fazla büyüdüğü görülüyor ve bu büyümenin 2020 yılında da devam edeceği düşünülüyor. Tabii her sektörde olduğu gibi e-ticarette de büyümeye dâhil olmak ve istenilen hedeflere ulaşmak için değişime ayak uydurmak, günün ve teknolojinin gerisinde kalmamak gerekiyor. Biz de bu haftaki yazımızda e-ticaret alanında faaliyet gösteren ya da göstermeyi planlayanlar için 2020 yılının e-ticaret trendlerinden bahsedeceğiz. 

Yüksek Tüketici Beklentisi

Öncelikle, hem piyasadaki rekabet, hem de dijitalleşme sebebiyle bilgi paylaşımının artması sonucu her geçen gün artan tüketici beklentisi 2020’de de artış gösterecek. Tüketici artık daha uygun fiyat, daha çeşitli ve kaliteli ürün, iyi hizmet, hızlı kargo ve kolay iade - değişim bekliyor. Unutmayın, müşteri memnuniyetini kazanan, satışı kazanır.

Dijital Dünyaya Uyum Sağlayın

Dijitale uyum sağlamak her sektör için önemli olsa da e-ticaret sektörü için çok daha önemli. Sonuçta e-ticaret müşterisi genellikle daha genç ve zamanının çoğunu çevrimiçi olarak geçiren bir kitle. Dolayısıyla elektronik ticaret yapanların internet reklamlarını ve sosyal medya kanallarını iyi kullanmaları, dijital varlıklarını iyi yönetmeleri gerekiyor. Burada sadece tanıtım çalışmalarından da bahsetmiyoruz, yukarıda sözünü ettiğimiz yüksek müşteri beklentilerini karşılamak için mesela bir şikâyet e-postası geldiyse hızla cevap verilmesi, sosyal medyada olumsuz bir yorum için (gerekiyorsa) hızlı aksiyon alınması önem taşıyor.

İçerik Önemli

Elektronik ticarette en önemli konulardan biri olan içerik 2020’de de önemini koruyacak, hatta Google’ın yaptığı güncellemeler sebebiyle daha da önem kazanacak. Aslında içeriği 2 yönden ele almak gerekiyor. Öncelikle bir e-ticaret kullanıcısı alacağı ürünü daha önce kullanmamış ya da çevrimdışı mağazanızda görmemişse, dokunamadığı ve onu deneyemediği için birçok bilgiye ihtiyaç duyar. Dolayısıyla karar verip, satın alabilmesi için ürünün özellikleri, ölçüleri, nasıl kullanıldığı gibi konularda yeterli açıklamayı yapmanız gerekmektedir. İkincisiyse e-ticaret siteleri için SEO çok önemli olduğundan ve Google yeni algoritmalarıyla daha da uzun içerikleri ön plana çıkarmaya başladığından bolca içerik yazmanızda yarar var.

Mobili Es Geçmeyin…

Web siteleri için mobil uyumluluğun ne kadar önemli olduğunu artık biliyorsunuz. Ancak e-ticaret söz konusu olduğunda bu önem daha da artıyor. Kullanıcıların oldukça büyük bir bölümü mobilden alışveriş yaptığı için mobil sitenizin hızı ve kullanıcı dostu olmasının yanı sıra bir uygulamayla onlara hizmet vermeniz daha çok fayda sağlayacaktır.

Fiziki ve Sanal Mağaza Bir Arada

Öncelikle birçok yeni girişimci ürünlerini kira ödemesi gereken, daha fazla iş gücüne ihtiyaç duyduğu ve farklı giderleri olan bir mağazada satmak yerine sanal mağazasında satış yapmayı tercih etse de; yıllardır fiziki mağazası ve belli bir bilinirliği olan pek çok işletme de aynı zamanda e-ticarette bulunmak istiyor. Üstelik marka bilinirliği olan bu işletmelerin diğerlerine göre birkaç adım önde başladığı da bir gerçek.

Bu Ürünler Daha Çok Satacak

Son olarak 2020 yılında e-ticarette hangi ürünlerin daha çok satacağına da değinelim: Ekonomik koşulların da etkisiyle kullanıcılar gün geçtikçe önceliği gıda, hızlı tüketim (deterjan, kişisel bakım, ekonomik kozmetik ürünleri vb) ve giyim – aksesuar kategorilerine verecekler. Gıda da sağlıklı beslenme ürünleri (organik gıdalar, glütensiz gıdalar, vegan beslenme ürünleri) de sıkça tercih edilecek. Bu arada anne - bebek ürünlerinin de her zaman alıcı bulacağını hatırlatalım.

E-ticaret sitesi kurulumu için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

E - Bülten

Sürekli gelişen ürün özelliklerine ve teknolojimize ayak uydurun. E-postanızı girin ve bültenimize abone olun.